Menelaah Kembali Kontroversi e-KTP

Persoalan e-KTP kembali mencuat semenjak Menteri Dalam Negeri mengumumkan perihal moratorium untuk penerapan e-KTP di Indonesia, dengan salah satu alasan “servernya di luar negeri”. Walaupun masih belum ada bukti nyata bahwa ada server di luar negeri, namun entah kenapa hal ini jadi cukup menonjol. KPK juga mencatat bahwa pengadaan jenis chipnya juga harus diteliti, “apakah open source atau monopoli”.

Pembicaraan gue kemarin malam dengan seorang wartawan yang bertanya-tanya soal teknologi RFID karena peran gue di Wooz.in, membuat gue ingin meneruskan beberapa pemikiran dan pendapat soal isu e-KTP ini (lagi), menambahkan ke artikel yang pernah gue tulis tahun lalu:

  • penulisan e-KTP, kenapa huruf “e”nya harus kecil sih? Iya ini nggak penting.
  • Sebenernya isu soal servernya di luar negeri kek, di dalam kantor RT kek, atau di Saturnus, harusnya tidak menjadi isu. Tapi keamanan data – kontrol terhadap siapa yang bisa akses, dan siapa yang tidak bisa akses – yang menjadi utama. Isu server ini seharusnya tidak berpengaruh terhadap e-KTP sebagai teknologi idenfitikasi. Memang satu rantai, tapi letaknya server ini bukan sesuatu yang membuat e-KTP itu menjadi tidak berfungsi.
  • Gue kurang faham dengan pernyataan bahwa chipnya “open source atau monopoli”. Buat gue, software maupun hardware open source atau closed source itu keduanya ada baik buruknya, tapi kalau sebuah teknologi chip seperti RFID patennya masih dipegang oleh satu pihak, bukannya memang ujung-ujungnya monopoli ya? Kalau KPK melihat prinsip seperti itu, ya sebentar lagi Samsung akan ditangkap KPK karena teknologi displaynya dipakai di berbagai produk, bahkan selain produk Samsung. Kerentanan terhadap korupsi karena monopoli ya memang ada, tapi kan itu masalah pengawasan, bukan prinsip.
  • Di Jerman sudah ada penerapan sejenis e-KTP yang aplikasinya sudah cukup bagus – bisa digunakan untuk konfirmasi transaksi online. Dengan arsitektur sistem yang baik, seharusnya penerapan e-KTP bisa mempermudah hal-hal kecil dalam hidup kita yang sebenarnya cukup mengganggu, seperti: daftar tamu ke gedung perkantoran, pendaftaran pasien ke rumah sakit (mungkin bisa dikaitkan dengan database kesehatan nasional, beserta status BPJSnya), urusan kependudukan apapun di kantor pemerintah, verifikasi pengambilan hadiah undian, dan berbagai kegunaan yang lain. Mungkin ada pihak yang merasa takut kalau informasi pribadi sebanyak itu di bawah kontrol pemerintah, tapi bukankah kita sudah membiarkan data pribadi kita dikuasai pihak asing?
  • Sweden juga mempunyai program sejenis e-KTP. Dan penerapan teknologinya sebenarnya sama dengan paspor dengan chip untuk autogate.

Gue setuju banget bahwa program e-KTP di Indonesia sepertinya banyak ketidakjelasannnya. Tapi yang tidak jelas di sini adalah penerapan teknologinya, baik chip yang dipakai, kebijakan datanya seperti apa, struktur arsitektur informasinya seperti apa, sampai penunjukan suppliernya seperti apa. Teknologinya sendiri, baik konsep, prinsip, aplikasi dan keamanannya, sudah ada standarnya dan best practicenya. Dan apabila diterapkan dengan baik, pastinya bisa membuat banyak hal kecil di kehidupan warga Indonesia lebih mudah.

Bacaan lebih lanjut soal penggunaan kartu jenis RFID (atau RF-enabled smart card) ada di sini.

Are [Digital] Music Services Scalable?

IMG_0698

[Previously published on Medium.]

This article by Daniel Ek is quite a treatise — I’m not sure if any of the numbers, especially those that have a currency symbol next to it, are true, yet it does revisit many arguments and myths surrounding music services and the music industry in general.

Before I go into any detail, though, I would like to just point out that artists — while fully having the right to do so — are making a mistake in either rejecting Spotify’s streaming business model or pulling their catalogues altogether. Sure, in terms of dollar value, services like Spotify might not deliver the economies of scale of something like iTunes can deliver from downloads, but it doesn’t mean it won’t be larger in the future. The fall of the CD era should be a great example for all people wanting to sell recorded music, that you shouldn’t put all your eggs in one basket, that being, at the time, the CD. Progress of technology should provide an almost limitless amount of business model interactions, each probably providing small initial value but as a whole, increasing the potential revenue gained. Case in point — a small convenience store might only sell 10 ice creams a day, but imagine if you have access and distribution to 10,000 stores. The numbers don’t look so small anymore, do they?

Paid provided monetization without scale, free reached scale without monetization, and neither produced anywhere near enough money to replace the ongoing decline in music industry revenue.

This is probably one of my favorite sentences in the article, if it is indeed possible to like a blog post. It’s quite telling, really, and answers a lot of questions that I myself had building music services one way or the other for the past few years.

Read More…

An Android User’s Defence On The Exorbitant Price Of The iPhone

I’m currently an avid Android user; I have been since I bought a Nexus 7 tablet, and have hardly ever looked back since. Emphasis on ‘hardly’. Currently using last year’s model of HTC One (the dual SIM variant) and very happy with it. The dual SIM gives me the flexibility of using two telco operator services, considering the phone number I’ve had for years has really crappy service, and I got tired of carrying two phones everywhere.

But before I picked up a Nexus 7, I was an avid iPhone user. Similarly, I picked up the 1st generation iPad (second-hand, from a friend) before I fully immersed myself in the Apple ecosystem (and I still use a Macbook to this day). I used a second-hand iPhone 3G before I got my hands on a second-hand iPhone 4, which preceded a Nexus 4. But enough of my extravagance for gadgets — by the way, notice how many times I used the term ‘second-hand’ when it comes to my iOS devices?

I’d be the in the first line of people that say iOS devices are way overpriced, at least for off-contract sales. People rightly compare the price of an off-contract iPhone to, say, a couple of Android phones or even a laptop. Yes, the iPhone is expensive if you get it off-contract. But in most countries where the iPhone is dominant, people get it through a telco contract. But the prices are like a fuck you to the rest of the world. Yet, people buy them.

I myself? I’ve found Android to be more suited to my needs, iOS less so. I don’t really nitpick in comparing specs between the latest iPhone and Android phones, I just select what I need (i.e. I definitely need a minimum of 2GB RAM). Yet when people ask me what smartphone should they get, I would usually ask if price is an issue for them, and how they would use it. Bashing Apple or Android has really gotten old.

Read More…

The Unglamorous But Important Thing Called Business Development

“Business Development” may be, for many people, some sort of corporate-speak that simply does not evoke inspiration in kids (or even teenagers, or even students… or even people already in their careers). It’s right up there with arcane terms lie “Sales”, “Marketing” and “Human Resources”, although I might say the latter three terms are a bit more popular.

So what is it exactly? I will go through my usual scenic route in describing it.

After getting fed up with both the sciences and the social sciences, I managed find my way into art school. There I would eventually graduate as a Product Designer. A product designer is basically a person which designs, well, products. Consumer products, industrial products, you name it — we were taught how to identify a problem we thought could be solvable through design, and conduct surprisingly scientific method of creating a product design. Since in the “real world” product designers will work together with engineers, for instance, a solid research and project management method was drilled into us from early on. Identify the problem, do the research for the optimum design, plan for production. But of course, there is only so much depth you can get in projects that have to be wrapped up in 6 months, the end of the semester, for grading. But for the 4,5 years I studied, I was essentially building new products every 6 months.

Read the rest of the post on Medium.

Urusan Hak Cipta Lagu Dalam Kampanye Capres, Gimana Tuh?

Screen Shot 2014-06-25 at 12.50.33 PM

Beberapa hari ini social media ramai dengan lagu “Prabowo-Hatta We Will Rock You” yang dibuat khusus videoklipnya oleh Ahmad Dhani. Klipnya ada di sini (kalau belum diturunkan). Ya intinya itu adalah lagu “We Will Rock You”nya Queen, tapi diganti liriknya. Tentunya karena lagi masa kampanye calon presiden, ini menjadi isu yang ramai sekali, terutama karena ‘perselisihan’ antara pendukung calon nomor 1 dan nomor 2 cukup tinggi. Terlebih lagi karena perhatian dunia pun sepertinya juga ikut mengamati jalannya proses kampanye calon presiden ini.

Nah bahasan pagi ini di kalangan industri musik, memangnya Queen sudah memberikan izin pada Ahmad Dhani untuk menggunakan lagunya, apalagi untuk kampanye calon presiden? Dari kubu pendukung Jokowi JK pun ada penggunaan lagu Owl City, apakah ini ada izinnya?

Read More…

Pentingnya Ekonomi Kreatif Dalam Strategi Ekonomi Indonesia

Dalam debat calon presiden semalam, sempat disebut-sebut soal ekonomi kreatif dan potensinya, terlebih lagi Pak Prabowo menyebut anaknya sebagai pelaku ekonomi kreatif yang sudah mulai dikenal di manca negara. Tapi, sebenarnya benda yang dinamakan ekonomi kreatif itu apa sih?

Buat gue sih ekonomi kreatif itu adalah industri atau usaha yang berdasar pada perwujudan hal ‘kreatif’ seperti seni, desain, pertunjukan, buku, dan sebagainya. Beda ya sama industri migas – bukan berarti seorang insinyur perminyakan tidak membutuhkan kreatifitas dalam pengembangan teknologi (dan pasti akan selalu butuh kalau konsumsi minyak kita harus makin diefisiensikan) – tapi, industri dalam ekonomi kreatif menjadikan kegiatan kreatif sebagai kegiatan utamanya. Kenapa disebut kegiatan kreatif? Karena kegiatan kreatif itu pasti ada proses kreasi. Masalah hasil proses kreasi itu ‘kreatif’ atau nggak ya urusan lain kan.

Read More…

An Argument For Micro-Subscriptions

Why should the new trend for subscription services — content, software, you name it — stop at monthly billing cycles?

We’ve probably all heard the story where back in the old days (I’ll let you figure out how far back that is), software delivered to users was in its final form, more or less perfect or at least following what the software writers wanted you to have. It was expensive to distribute software, as back then, you had to distribute them through floppy disks (and later on, CD-ROMs). Also, most computers were offline so there was no chance of doing the now-obiquitous software updates if a bug was found. Shipping software was a do-or-die thing — either it shipped perfectly and people happily used it, or there was a bug and people stopped using it.

Another thing that surfaced after software became even more dependent on an online connection (aside from software updates), was a shift in pricing. Previously, I had to shell out 200 bucks to get the most recent Office for Mac package (yes, it was 200 bucks as I couldn’t buy it online and had to buy it at one of those Apple Authorised Resellers at a premium), but now, I can ‘simply’ subscribe to Office 365 for as low as 7 bucks a month. I haven’t tried 365 yet as I’m quite happy with my current Office for Mac (which is at least 3 years old, gosh!) and I do have the installer, which for all intents and purposes, belongs to me (unless I missed something in the EULA which nobody ever reads).

Read the rest of the post on Medium.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 4,256 other followers