Jakarta, The Acronym Capital

Memang banyak yang bilang, orang Indonesia senang sekali dengan kumpulan singkatannya. Bahkan anak SD punya buku pegangan, either macam Buku Pintar atau RPUL (Rangkuman Pengetahuan Umum Lengkap) yang mencantumkan, dalam bab tersendiri, daftar singkatan dan kepanjangannya.Hampir semua aspek kehidupan orang Jakarta dipenuhi oleh singkatan; bahkan slang anak muda juga penuh singkatan (ever heard of OMG? or how about SAB)… mungkin karena kalau ngomong semuanya jadi kepanjangan, jadi mending di singkat (something like “gue” abbreviated to “w” or “g”). Even the political parties like the abbreviating game, with all sorts of letter combinations; why can’t they give their political parties real, shorter names like “the Tories” or “the Labour Party” or “the Green Party”. Surely it’s descriptive enough? Well, maybe not, in a country that has a multitude of political parties – even a collection of definitely not political parties but act politically.Apa penyingkatan ini untuk mempermudah kita mengingat, atau memudahkan pengucapan? Gue sih yang pasti 50% udah lupa sama segala singkatan yang pernah masuk ke otak, mungkin lebih. Terlebih sekarang, kalo baca berita pasti penuh dengan singkatan-singkatan yang melambangkan berbagai organisasi. If for every time a new abbreviation is created in Bahasa Indonesia I got Rp 100, I’d be a rich man and live from selling my RPULs and UUD 1945 books, then I’d bank at BCA or BNI 46 and spend it buying SDSB stubs. Oh, they don’t sell them anymore ya?Duh, handphone aja disingkat jadi HP, sampe sekarang emang udah jadi kata ‘hape’!!

Tags: , , ,

About barijoe

Failed Musician, Reformed Gadget Freak and Eating Extraordinaire.

3 responses to “Jakarta, The Acronym Capital”

  1. Tim Ramsey says :

    I recently came accross your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I dont know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog.Tim Ramsey

  2. adi says :

    itu karena kita lama dlm kultur militer. militer kan seneng bikin-bikin singkatan tuh.

  3. joebarry says :

    atau kita susah inget jadi disingkat. nah. inget2 singkatannya susah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: